Persongalleriet

Har du nogensinde spekuleret nærmere over de tre karakterer Egon, Benny og Keld, som Olsenbanden spilles af?


Hvorfra kom inspirationen?


Nordisk Film & Olsenbanden gennem 50 år

Det er jo næppe helt forkert at påstå at Olsenbanden symboliserer den lille mands kamp mod systemet og de store onde koncerner m.m.

Gang på gang formår banden ved hjælp af ganske almindelige hverdagseffekter, såsom pruttepuder, sulfo, barberskum, nullermænd, gummielastikker og børneballoner at tage fusen på landets klogeste, største hjerner.


Inspirationen til karakterrollerne i filmene kom fra forskellig side...

I midten af 1960erne var de engelske James Bond-film det aller hotteste blandt publikum. Nordisk Film & Balling forsøgte sig med filmene "Slå først Frede" & "Slap af Frede", hvor Morten Grunwald og Ove Sprogø´s roller tydeligvis var inspireret af James Bond´s agent-univers.


Særligt Benny, den dameglade friske fyr med de kvikke og smarte bemærkninger blev skabt her. Men hvis man husker filmen "S/S Martha" fra 1967, og Morten Grunwald´s rolle dér, ses også samme mønster.


Egon´s karakter har afsæt i flere forskellige film. "Frede"filmene hvor han spiller agent, og i "S/S Martha" hvor han spiller hovmester, og forfalsker regnskaber tegner en del af billedet. Men måske husker du også tvserien med den småforvirrede og alligevel skapsindige privatdetektiv Anthonsen, fra Anthonsen´s detektivbureau? En serie som Balling også stod bag.


Den madglade Keld har sin fødsel, om man så må sige, i filmen "S/S Martha", hvor han spiller den nervøst-anlagte maskinmester. Han er altid bange for at det skal gå galt med reparationerne på den gamle motor; "Tror du nu det går?...Måske skulle vi prøve med...istedet?"


Til gengæld for de ovennævnte, hvis ophav og inspiration synes så nogenlunde tydelig, forekommer der ikke at være nogen rød tråd, i forhold til oprindelse, hvad Yvonnes karakter angår.

Til gengæld undgår det næppe manges opmærksomhed at der forekommer at være mange lighedspunkter mellem Yvonnes hjemlige hygge, baggårdsslummen og det miljø som tvserien "Huset på Christianshavn udspiller sig i. Begge dele bærer så også Erik Ballings signatur.


Baggrunden for Bøffen, Dynamit-Harry & Børge forefindes der heller ikke de vilde oplysninger om. Men det overlever vi jo nok.


Dog er det måske værd at nævne, at skurke-rollerne som fx Hallandsen m.m. altid antager karakter, af at være typer som repressenterer "det store onde", hvorved publikum altid har anti-sympati for disse personer. Når banden stjæler rigdomme fra dem, er det således aldrig penge taget fra den lille mand på gaden, men derimod store ondsindede konglomater, hvilket set med publikums øjne, gør kuppene mod dem, både logiske og retfærdige...   

Filmen "Olsenbanden ser Rødt" er den film som  er blevet set af flest mennesker nogensinde i de danske biografer, idet den solgte 1.201.145 billetter...


En kronologisk oversigt over serien her til højre.


Bemærk at film nr 12 & 13 endte som en dobbeltfilm, med to udgivelser lige efter hinanden.


Mange filmfans mener ikke at nr. 14 kan betegnes som en rigtig Olsenbanden-film, pga de mange ændringer som skete i setuppet til den film.


Siden den sidste film er der i øvrigt blevet lavet børnefilm og julekalendre med Olsenbanden-tema.

Nr 1

Olsenbanden

11.oktober

1968

Nr 2

Olsenbanden på spanden

3. oktober

1969

Nr 3

Olsenbanden i Jylland

8. oktober

1971

Nr 4

Olsenbandens store kup

6. oktober

1972

Nr 5

Olsenbanden går amok

5. oktober

1973

Nr 6

Olsenbandens sidste bedrifter

4. oktober

1974

Nr 7

Olsenbanden på  sporet

26. september

1976

Nr 8

Olsenbanden ser rødt

1. oktober

1976

Nr 9

Olsenbanden deruda´

30. september

1977

Nr 10

Olsenbanden går i krig

6. oktober

1978

Nr 11

Olsenbanden overgiver sig aldrig

26. december

1979

Nr 12

Olsenbandens flugt over plankeværket

16. oktober

1981

Nr 13

Olsenbanden over alle bjerge

26. december

1981

Nr 14

Olsenbandens sidste stik

18. december

1998

Copyrigt


Image fra "Slå først frede" filmene er hentet: https://www.youtube.com/watch?v=hSFy39GdJZg

Image fra "Anthonsen" er hentet: https://www.facebook.com/pg/Anthonsen-107059469342085/posts/

Image fra "S/S Martha" er hentet: https://www.kino.dk/film/m/ma/martha-1967