Kogebogen
Der er en ganske enkel forklaring på at der ligger opskrifter her på en hjemmeside, som ellers omhandler alt andet end mad; Jeg havde tidligere , sikkert som de fleste andre, diverse opskrifter, favoritretter m.m. nedrevet på løse papirlapper, suppleret med dusinvis af koge- & bagebøger. Hvilket ofte var udfordrende og tidskrævende når jeg skulle genfinde opskrifter - det klassiske eksempel er fx klejneopskrifter, recepten på julesmåkager osv. Løsningen blev at placere det hér, hvor det er nemt at tilgå. Du vil derfor, måske opdage, at nogle af forklaringerne/arbejdsbeskrivelserne er temmeligt kortfattede, idet opskrifterne er gammelkendte hos undertegnede - det må du bære over med. ;-)
Fisk i grøn karry (Thai-ret)
Til 4 pers, forbereldelse 15 min, arbejdstid 10-15 min.
1,5 spsk madolie
2-3 tsk green curry paste
400 ml kokosmælk
50 ml boulion/vand
2,5 spsk fishsauce
25 gr rørsukker - eller honning
500gr fiske-filetel - skåret i mindre stykker
150 gr vandkastagner
4 cherrytomater
2-3 kaffir lime blade
.... Varm olie i wok/pande og svits curry pastaen. Tilsæt kokosmælk, vand , fish sauce,
rørsukker/honning. Simrer i 3-4 min.
..... Tilsæt fiskestykkerne og vandkastagner, koger/simrer videre i 4-5 min. tilpas evt smag.
..... Tilsæt tomat og kaffir blade til sidst - server efter få min. Pynt evt med fine tynde strimler af rød chili.
Pasta Carbonara
Til 1-2 pers
Pasta til 1-2 pers
1 pk bacon
1 fed hvidløg
1 æg
1 - 1,5 dl piskefløde
ca 20-30 g parmesanost
salt & peber
Kog pastaen. Svits løg og hvidløg på en pande.
Tilsæt bacon. Mens det bliver stegt - Pisk æg & fløde sammen med salt & peber i en skål.
.....Nu skal du være lidt hurtig på fingrene....*ss*
Du tager gryden med pastaen - på en varm kogeplade - tilsætter æggeblandingen
- vender blandingen godt rundt, indtil æggeblandingen er koaguleret, og vupti! -
Fordeles det på tallerkener med bacon/løgblandingen på toppen,- drysses med parmesanosten.
- hvis du er feinsmäker skal det også lige have et ekstra skvat fra peberkværnen.
Kokosris
En lidt alternativ ris-variant, men ren luksus.
1 spsk hvidløgsolie
4 forårsløg
2 tsk nigellafrø eller sorte sennepsfrø
1 dåse kokosmælk
salt og en limefrugt
ris til ca 4 pers.
.... løg og nigellafrø skæres i fine skiver og svitses i olien.
Så tages kokosmælken + næsten kogende vand ( ca 1/2 L, så der er passende mængde til risene) og dette hældes over risene i en gryde, og koger færdig, efter anvisning på risposen. Løg og frø-blandingen hældes sammen med risene, så aromaen kan optages under kogningen.
Når risene er kogte, tilsættes lidt salt og limesaft.
Tun-guf
Man starter med at koge en gang pastaskruer eller lignende... al dente tak!:o) - ( med bid i! )
Så kører du ellers bare derud af: Tag en håndfuld godt modne tomater og skær dem i små stykker, smid dem i en skål sammen med en dåse tun, noget salt & peber - og en god klat cremfraice 9 eller 18% gør ikke den store forskel...
Pastaen smides i, når den er kold, hele møjet vendes rundt,- hvis du vil, kan du evt tilsætte et skvat ketchup ...
Så hældes det ud i en skål eller lignende, og til sidst napper du en dusk persille og hakker det, og drysser det hen over... Og så skader det ikke at garnere det yderligere med f.eks sorte oliven & groft nybagt brød...
Parmaskinke - m/figen
Dette har jeg tyvstjålet fra Nigella Lawson...*SS* :
1. Et stykke parmaskinke
2. Noget hakket tørret figenkød
3. En klat gedeost el lign
Fremgangsmåde; Du tager figenkødet og samler det sammen med osten til en fin lille kugle/klat - og lægger det på skinken, ruller hele molevitten sammen, og vupti! - èt stykke tapas! :o)
Hjemmelavet pasta
200 g hvedemel
2 æg
3 spsk oliven olie
1 knsp salt
Hæld mel ud på bordet i en bunke og lav en fordybning deri.
Kom æg, olie og salt i denne fordybning og arbejd forsigtigt dejen sammen, indtil dejen slipper bordet. Sæt dejen på køl i mindst 1 time. Rul derefter pasta dejen tyndt ud i en lang plade og fold derefter dejen sammen ved at folden enderne i mod midten.
Rul dejen tynd igen og fold igen. Gentag denne proces mindst 4-5 gange. Skær derefter pastaen
ud efter eget ønske til f.eks. spaghetti, parpadelle eller brug det til ravioli
Müeslibar
30 gr honning
100 gr mandler
1/2 banan
15 gr kokosmel
30 gr kakao
100 gr havregryn
50 gr tørrede rosiner eller dadler
en vanillestang
1/2 del æblejuice
Honningen smeltes i en gryde eller mikroovn, og vanilien blandes sammen med den.
Så hældes alle ingredienser, undtagen æblejuice, i foodprocessoren og køres godt sammen. Æblejuicen hældes i undervejs.
Blandingen hældes ud på et stykke bagepapir - med endnu et stykke bagepapir oven på, massen trykkes med f.eks. et skærebræt eller kagerulle, til det er ca 1-1,5 cm tykt.
Efter et par timer i køleskabet er pladen fast. Og det kan skæres i ca 20 stykker.
Holdbarhed i køleskab er ca en uges tid.
Skøgepasta
"Pasta alla puttanesca"
til 4-6 pers
3 spsk olivenolie
8 ansjosfileter, drænet og finthakket
2 fed hvidløg, pillet og finthakket
1/2 tsk knust chiliflager, eller tilsvarende røde chilipebre
500gr spaghetti
1 ds hakkede tomater
150 gr sorte oliven uden sten, groft hakkede
2 spsk små kapers, skyllet og drænet
2-3 spsk friskhakket persille
salt, peber
Sæt vand over til pastaen...
Hæld olien i en stor dyb stegepande ved middelvarme.
De finthakkede ansjoser steges ca 3 min, mens de trykkes og røres lidt rundt med skeen og nærmest "smelter". Tilsæt hvidløg og chilien.
Hæld lidt salt i det kogende vand og hæld pastaen i derefter.
Så hældes tomater, oliven og kapers i saucen på panden, og steger ca 10 min. under omrøring.
Smages til med salt og peber.
Når pastaen er kogt færdig på nær lige et minuts tid, gemmes en lille kop af kogevandet, resten af vandet hældes fra pastaen.
Pastaen hældes oven i saucen på panden, det hele vendes godt rundt, og evt kan man tilsætte den lille smule gemte kogevand, hvis konsistensen er for tyk.
Ved servering drysset hakket persille over retten....
nutella
1 stort glas
Arbejdstid: 15 min.
Bagetid: 10 min.
100 g hasselnødder
2 dl piskefløde
25 g smør
½ stang vanilje
200 g mørk chokolade
1. Kom hasselnødderne i en bradepande, og sæt dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min., til de dufter og bliver gyldne.
2. Nulr hinderne af med et rent viskestykke.
3. Kom nødderne i en blender og hak dem (fint eller groft efter smag).
4. Varm fløden op til kogepunktet.
5. Hak chokoladen, og kom den i en skål sammen med smør og kornene fra vaniljestangen. Hæld den varme fløde over, og rør, til chokoladen er smeltet, og cremen er ensartet. Vend hasselnødderne i til sidst, og hæld nutellaen i et glas med tætsluttende låg. Sæt det på køl, og lad det stivne. Nutellaen kan holde sig i 1 uges tid – hvis den får lov.
Tip: Foretrækker du nutellaen lidt mere mild i smagen, kan du erstatte 50 g af den mørke chokolade med lys chokolade.
Fiduser og tricks
Nigellas køkken
En kogebog som på samme tid er en slags mini- biografi eller personlig fortælling fra Nigella´s side...
Den indeholder et hav af forskelligtartede opskrifter, både i den nemme katagori, og de mere krævende af slagsen.
Suveræn bog.
Copyright © All Rights Reserved