Sibyl

                        Sibyl´s univers 

                    "Sibyl"

 

Mit "kælenavn" om du vil, fik jeg for efterhånden rigtig mange år siden, da en god veninde og jeg havde siddet en kedelig søndag og snakket og sludret om alt mellem himmel & jord.

Så ser vi tilfældigvis "Halløj på badehotellet" - hvis du kan huske serien,- dén med John Cleese i hovedrollen som den gakkede hotel-direktør, og hans mindst lige så skøre hustru Sibyl. På et tidspunkt kommer det så ganske spontant fra min veninde: "Hey- er du godt klar over du er mindst lige så hysterisk og knald-i-låget som hende? - Tror sgu vi skal til at kalde dig Sibyl fremover! :o)) "

Tjae... hvad skal jeg sige???

                                                          Væremåde, udtryk og følelser


Der er mange måder at være en del af det på. Der er ganske rigtigt, som folk generelt tror, mange transvestitter der lever en tvedelt tilværelse. Men igen skal man så dér erindre at de fysiske daglige rammer og de mennesker man færdes i blandt, i høj grad kan have indflydelse på hvordan tilværelsen former sig for én.

Der findes også de der "går hele vejen", og ender med hormoner og/eller operationer, og først på det tidspunkt føler at den følelsesmæssigt rigtige tilstand er nået.


Det pragmatiske har vundet i mit tilfælde. Jeg har det som en naturlig del af min dagligdag. Forstået på den måde at andre tripper ikke rundt i Bilka tirsdag formiddag med røde læber og 12 cm stiletter,  Så det gør jeg heller ikke...


Det er præsis det samme, som når kvinder vælger at afvige fra deres køns-stereotype udtryk, og undlader at bruge makeup, har korthåret frisure og går i flade kondisko.


Jeg får ikke hormoner, eller har gennem gået operationer eller noget i den stil. For mig ville det virke forkert og kunstigt.


Jeg har en hverdag hvor jeg lever andrygent eller neutralt, og f.eks. sjældent anvender brystproteser, og kun hvis jeg skal i byen, ud at spise om aftenen eller i andre særlige situationer.

                       Begreber, udtryk og forklaringerCiskønnet

Person, hvis oplevede køn og kønsudtryk svarer overens med det køn, personen blev tildelt ved fødslen. Mange vil samtidig leve op til de sociale forventninger knyttet til deres køn, mens nogle vil forholde sig kritisk til disse forventninger.


Transgender og transperson

Det er moderne udtryk for transvestitter og transseksuelle som en helhed. Transgender kom fra Engelsk talende lande og og ordet transperson kommer fra Sverige. Men begge udtryk bruges her i landet også.

 

Transvestit eller TV´er

Kommer af latin ”Trans” som betyder /over/over på den anden side/flytte. ”Vestus” betyder klædedragt. Mand eller kvinde med ønske om at klæde sig og føle sig som det modsatte køn.

Groft anslået og afhængig hvor man skiller begrebet, finder der mellem 40.000 og 50.000 mænd her i Danmark, som regelmæssigt klæder om til kvinde, og dermed falder ind under at være transvestit.

 

Transseksuel eller TS´er

Kommer af latin ”Trans” og ”Sexus” – det kønslige. Mand eller kvinde som ikke er tilfreds med sit biologiske køn, og stræber efter at forandre sin krop og livsstil til det modsatte af det køn, han eller hun er født til.

 

Drag, Drag artist, Drag Queen/Drag King.

Skuespiller eller artist som benytter sig af det modsatte køns klæder og udtryk, uden nødvendigvis at føle sig som det modsatte køn.


Androgyn, dobbeltkønnet, med både mandlige og kvindelige træk.

I mytologiernes verden, er androgynitet et symbol for helhed, den oprindelige harmoni. I fx Platons univers er den hhv. mandlige og kvindelige sjæl oprindelig én, som ved fødslen spaltes i to, der derefter søger hinanden i en erotisk stræben efter genforening. Kroppen ses som et fængsel, en forhindring for at nå denne forening. Fængsel og længsel rimer på hinanden, og længslen går udad mod det modsatte køn og opad til det forskelsløse; endemålet er identisk med begyndelsen. Enheden findes før og efter dualismen.


Genderqueer

Udtryk for en person, der ikke kan eller vil identificere sig som hverken mand eller kvinde eller som identificerer sig som både mand og kvinde.

Alt afhængigt af situationen udtrykker dobbeltkønnede personer en kønstypisk adfærd, der opfattes som enten mandlig eller kvindelig.

 

Kønsskifte

Transpersoner er gennemgående tilfredse med deres biologiske køn, nogle har behov for at ændre det, mens andre ikke har. Det forekommer dog ikke sjældent, at nogle anvender hårfjerning, mildere hormonbehandlinger, ect. for at harmonisere dele af kroppen til sindet.

 

Sexualitet

At transperson har intet at gøre med hvilket køn man deler seng med. Ligesom hos resten af befolkningen. Mange er iøvrigt gifte og har børn.

 

Udbredelse

Ingen ved rigtig hvor almindeligt det er, men det er mere udbredt end du sikkert tror. Der er desværre ikke meget forskning at læne sig op ad. Nogle hævder fra 1 - 6 % af befolkningen.


                    Mød dine medmennesker med respekt & høflighed


Uanset hvilket label man får påklistret, så aldrig glem at livet altid er den største gave du nogensinde har fået, nyd den med respekt.

Og til sidst en løftet pegefinger til de mennesker som af forskellige årsager befinder sig i et vacuum, og er på ukendt territorium når de møder mennesker, som måske afviger fra visse kulturelt definerede normer;


Når man færdes ude i det offentlige rum og møder mennesker som afviger fra det normative, uanset om det er trans-personer eller så meget andet, og du står med lysten til at stille vedkommende nysgerrige spørgsmål.


Så spørg først dig selv; Om de spørgsmål du gerne vil

stille vedkommende, er passende, nødvendige og er noget

man kan tillade sig at spørge et fremmed menneske om, i den

konkrete situation.


Med andre ord, hav altid situationsfornemmelse.


Jeg kommer heller ikke hen til dig, når du står i køen

foran kasselinjen i supermarkedet, og spørger

om du er lesbisk, homoseksuel eller om du er Sjællænder...  ;-)