Nordisk Film

Som taget ud af en Olsenbanden-film...


"Et øjeblik af ubeskrivelig skønhed, kuppet over alle kup, det ultimative, det største, det..


- Ja, ja Egon...! Alt det der, det kender vi... Kom nu bare med det, hvad er det?..."


Nordisk Film & Olsenbanden gennem 50 år

Centrum for planlægningen - Yvonne & Keld´s stue.


Yvonne og Keld´s hus lå meget belejliget kun ca 150 henne ad vejen fra Nordisk Films hovedindgang. Så i frokostpausen kunne de ansatte gå tilbage og spise hjemme i kantinen, for egen regning. Alternativt havde Balling været nødsaget til at betale deres kost. En udgift han for enhver pris ønskede at undgå.


Huset er forlængst revet ned, men repræsenterede den tids typiske slum i forstæderne. I øvrigt er der ikke tale om én kulisse som sådan. Stuen ændrer udseende tre gange i løbet af serien (foto øverst t.v.) blandt andet får de nye gardiner, møbler m.m.


Ved spisebordet hvor alle de legendariske planer fremlægges, ses til højre for "Egon´s pakke" - tegningen over bunkeren i Jylland.


Yvonne´s personkarakter skulle i øvrigt afspejle en person som var typisk småborgerlig, hvilket ses i form af de utallige nipsgenstande som hun havde stående overalt i stuen.

De 3 billeder er fra bunkeren i Jylland. Eller det vil sige; Man måtte skrotte alle optagelser lavet indvendigt da de ikke duede. I stedet lavede man en kopi af bunkerens indre, i studiet i Valby, udført i spånplade, krydsfiner og flamingo. Granaten som lige kan anes med den gule spids (foto t.v.) er lavet i flamingo. Lydteknikere fik så skabt lyd, så det løb som ægte jern mod jern.

Den motoriserede murhammer Egon & Benny bruger er ægte nok, men de borer i en væg af flamingo. Den "rigtige" lyd blev lagt på bagefter.

Dykkerdragten er den som blev brugt under indspilningen.


På de to små fotos kan man måske lige ane billedet af Hitler. Af samtlige Olsenbanden-film som blev vist i hele DDR-tiden, er billedet af Hitler, det eneste som nogensinde er blevet bort-censureret af regimet derovre.

Den første film med den ikoniske trio Benny, Keld & Egon udkom i 1968. I den anledning har Nordisk Film en særudstilling i 2018, på Mosedalsvej i Valby, hvor kostumer, kulisser og effekter m.m. kan ses udstillet, og hvor guider på levende vis fortæller historier omkring filmenes tilblivelse.


Egentlig var det oprindeligt aldrig meningen at det skulle ende med at blive til en hel serie.

Den første film blev et decideret flop, både anmelder- og publikumsmæssigt. Men pengemændede bag filmen bad instruktøren Erik Balling om at lave en nr. 2 "Olsenbanden på spanden" som endte med næsten samme resultat.

Filmbranchen var generelt i krise i disse år, grundet det nye populære medie tv´et, som mange endda nu i de buldrende 1960´ere havde råd til at købe i farver, og så behøvede man jo ikke gå i biografen.


Balling & specialeffect-manden Henning Bahs, som også havde været med på de to første film, blev dog bedt om at lave en nr. 3, "Olsenbanden i Jylland".


Filmen blev en succes... Men man havde stadig ikke planer om at fortsætte. Men regnestykket var ganske simpelt; Når man på Nordisk Film sad og opgjorde regnskabet sidst på året, og derefter kiggede i ordrebogen for det kommende år - ja så gav det god mening at lave endnu en fortsættelse.


Og eftersom Balling både havde rollen som direktør for Filmselskabet, og samtidig var instruktør på Olsenbanden-filmene, var det nemt at forhandle penge til projekterne.

Som guiden på rundvisningen forklarede det; Så kostede typiske danske film på den tid ca. 2mio kr at producere. Olsenbanden havde typisk et budget på 5mio kr...


 

Fup, tricks og fiduser findes overalt i filmens verden.


Og Olsenbanden er ingen undtagelse. Vidste du fx

at pengeskabet af typer "Franz Jäeger" fra Berlin,

er ren fantasi, firmaet findes ikke. I øvrigt er

samtlige pengeskabe, som fx det grønne her til

højre, og det man ser på bagvæggen af

Hallandsen´s kontor, til venstre - lavet af

spånplade og krydsfiner.


Den legetøjs-militærtank som Egon brugte til at

køre opad liggestolen, og videre op på

skrivebordet, på Hallandsen´s kontor

(her til venstre) var egentlig ganske almindelig,

lige bortset fra en ekstra motor så den kunne

styres bedre. Men da den skyder ærten af mod alarmpanelet, sker det ved hjælp af en lille krudtladning. Inden da er kanonløbet i øvrigt blevet drejet af en medarbejder som lå under skrivebordet, og styrede det derfra.


Baljen som Egon støbes fast i, og bliver sænket ned

i vandet med, indeholdt en attrapdukke. Heldigt nok, for da den blev sænket ned i vandet sank baljen først da åget på kranen bankede ned i toppen af baljen og smadrede den.


Telefonbokse...Har jeg ikke medtaget foto af. Men i adskillige af filmene ses brug af telefonbokse, på de underligste steder, som fx Kbh´s Nordhavn, i industrikvarterer på vejstrækninger osv...

Faktum er at disse telefonbokse var medbragt hjemme fra studiet. Ofte vil man, hvis man kigger godt efter, kunne se når bandens medlemmer går ind/ud af disse telefonbokse - at boksen ikke står fast, men svajer ganske lidt når døren åbnes i dem...

Chewroletten - banden ligger og kører rundt i, fik på et tidspunkt tilføjet en lille snydedetalje i form af et falsk benzindæksel.

I den ene af filmene bliver Benny´s bil suget tør for benzin af en konkurrerende forbryderbande. Der var bare ét problem da den optagelse skulle laves; På den originale bil sidder benzindækslet skjult inde bag bilens bagerste nummerplade. Erik Balling mente det ville se fjollet ud, så Henning Bahs måtte konstruere et falsk dæksel på bilens højre bagskærm i stedet.

Politigården i København


Danner ramme for kriminalassistent

Jensen, og hurtigt i serien dukker

Holm også op som en fast rolle.


Kendetegnende for Jensen, er at

han altid optræder iført overtøj,

klar til at rykke ud - hvilket han dog

aldrig gør. Undtagen når han skal

undgå den unge hr. Holm i at lave

ulykker.


Hr. Jensen´s vigtigste opgave her i

livet er at videregive hans livserfaring

til unge Hr. Holm. Og så iøvrigt sørge for at holde sig væk fra alle de farlige sager.



Vidste du at Bunkermuseet i Hanstholm ér selve den bunker hvor en stor del af "Olsenbanden i Jylland" blev optaget?


Udover et besøg inde i selve bunkeren er der også indrettet et udstillingsområde hvor historien bag bunkerens opførelse bliver fortalt og beskrevet.

Efter besøget i Hanstholm følg evt. efterfølgende vejen tilbage til Thisted og fortsæt derefter sydpå via landevejen nr 26 og videre til Lodbjerg fyr, vest for Bedsted Thy. En del af vejen på denne strækning løber vejen parallelt sammen med jernbanen. Tilfældigvis akkurat som det skete i filmen hvor skurken forsøgte at skyde Keld, Benny og Egon, mens de kom kørende i rangerlokomotivet på banen.